Technische en technologische beroepen: de inschrijvingen voor de startech’s zijn geopend tot 18 februari

Web technologies, bakkerij, robotica, haarsnit, … Iedereen onder 25 jaar kan zich voor 18 februari inschrijven om deel te nemen aan de Startech’s van WorldSkills Belgium, een traject om je technische vaardigheden bij te schaven en soft skills onder de knie te krijgen. De inzet is een plaats voor de finale van het nationale technische beroepenkampioenschap, en zelfs een plaats voor Euroskills in Sint-Petersburg in 2023.

[Communiqué en français]

Elk jaar schrijven zo’n 800 jongeren zich in voor de Startech’s, een uniek traject om zichzelf bij te scholen en een carrière in een technisch beroep uit te bouwen. Geïnteresseerde jongeren kunnen zich nog tot 18 februari inschrijven.

Met hun deelname maken de jongeren kans op een plaatsje voor de finale van het nationale technische beroepenkampioenschap. Die finale zal doorgaan van 13 tot 15 november. De beste jongeren worden vervolgens geselecteerd voor Euroskills Sint-Petersburg in 2023. Naast de wedstrijden schaven de jongeren ook hun technische kennis bij en leren ze meer over gedragsvaardigheden (soft skills) en transversale vaardigheden (opstellen van een Europass-cv, aanmaken van een LinkedIn-profiel, enz.). Het volgende citaat van Nelson Mandela omschrijft de filosofie van de Startech’s het best: “Ik verlies nooit. Ik win of ik leer”, vertelt Francis Hourant, directeur van WorldSkills Belgium.

Wie kan zich inschrijven? Elke jongere, meisje of jongen, jonger dan 25 jaar. Zowel studenten, stagiaires, werkzoekenden als tewerkgestelden met ambitie en inzet zijn meer dan welkom.

INSPELEN OP KNELPUNTBEROEPEN

In de lijst van 30 beroepen staan een groot aantal knelpuntberoepen (volgens de officiële lijst van de Forem, de Waalse tegenhanger van de VDAB). Het initiatief wil technische beroepen als sector van de toekomst promoten door jongeren aan te moedigen een opleiding in die sectoren te volgen en hun vaardigheden bij te schaven.

Beroepenlijst: Automobieltechnologie – Bakkerij – Betegeling – Bloemenkunst – CNC-frezen – Computerondersteunend ontwerpen – Elektrische installaties – Fashion Technology – Haarsnit – Industriële controle – Infografie – Inrichting parken en tuinen – IT-netwerkbeheer – Koudetechnologie – Lassen – Koken – Mechatronica – Metselwerk – Meubelmakerij – Plafonneren/pleisterwerk – Robotica – Sanitair-verwarming – Schilderwerk en decoratie – Schoonheid – Serveerkunde – Steenslijpen – Vrachtwagenchauffeur – Web Technologies

 

PLANNING VAN DE STARTECH’S

  • Tot 18 februari: inschrijving voor de Startech’s, een Belgisch nationaal traject voor het verbeteren van technische vaardigheden en het verwerven van ‘soft skills’ voor jongeren, via een deelname aan beroepsgerelateerde wedstrijden.
  • Van maart tot november 2022:
    • voorbereiding op de preselectie, alleen of met de hulp van een leerkracht, coach, werkgever
    • preselectie van acht tot tien finalisten per beroep via een technische proef (volgens de internationale normen van Worldskills)
    • de finalisten nemen deel aan een specifiek programma met technische opleidingen en soft skills (motivatie, respect, omgaan met stress en aanpassingsvermogen) van gemiddeld tien dagen
  • Van 13 tot 15 november 2022: Startech’s Days: nationaal kampioenschap waarin de geselecteerde jongeren technische proeven afleggen (volgens de internationale normen van Worldskills).

 

Inschrijven kan via https://www.worldskillsbelgium.be/competitions/startech-s/inscriptions

 

Perscontacten

 

Over WorldSkills Belgium

WorldSkills Belgium is de Belgische organisatie voor de promotie van technische en technologische beroepen, met name via wedstrijden van hoog niveau die elk jaar in België georganiseerd worden, de zogenaamde Startech’s.

WorldSkills Belgium is de Belgische vertegenwoordiger van WorldSkills International (een wereldwijde organisatie met 85 lidstaten) en WorldSkills Europe (de Europese organisatie met 31 lidstaten).

www.worldskills.be

Persbericht inschrijving Startech's 2022

PDF - 148 Kb

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over WorldSkills Belgium

WorldSkills Belgium is de Belgische organisatie voor de promotie van technische en technologische beroepen, met name via wedstrijden van hoog niveau die elk jaar in België georganiseerd worden, de zogenaamde Startech’s. 

WorldSkills Belgium is de Belgische vertegenwoordiger van WorldSkills International (een wereldwijde organisatie met 85 lidstaten) en WorldSkills Europe (de Europese organisatie met 31 lidstaten).