21 'Red Bears' vormen het Belgian Team voor EuroSkills Graz

GETALENTEEERDE JONGEREN DIE KLAAR ZIJN OM DE UITDAGING AAN TE GAAN

[Communiqué en français]

23 april 2020 - Wie worden de leden van het Belgian Team? Wie zal zijn kans wagen tijdens het Europees beroepenkampioenschap in Oostenrijk in januari volgend jaar? De samenstelling van het Belgische team voor EuroSkills Graz wordt deze namiddag bekendgemaakt. Door de namen van de ‘Red Bears’ – het Belgian Team – bekend te maken, wil WorldSkills Belgium deze getalenteerde jongeren als speerpunt voor de heropbouw van de Belgische en Europese samenleving in de kijker zetten.

De 21 jongeren van het Belgian Team hebben met succes de preselecties in elk van hun beroepen doorstaan. De preselecties werden in januari en februari van dit jaar georganiseerd. Normaal gezien moesten ze deelnemen aan de finale van het Belgisch beroepenkampioenschap tijdens de Startech’s Days 2020 (eind maart) maar de COVID-A9-epidemie heeft hier een stokje voor gestoken.

Om de leden voor het Belgian Team te kiezen hebben de experten, met de leden van hun jury en/of beroepscomité, rekening gehouden met de resultaten van de preselecties en de eventuele opleidingen die na de preselecties gegeven zijn. Ze voerden telefonische gesprekken met de kanshebbers om hun keuze doordacht te kunnen maken. Het team dat België zal vertegenwoordigen tijdens achttien wedstrijden op EuroSkills Graz, van 6 tot 10 januari 2021 (oorspronkelijk voorzien eind september 2020) is bekend. Net zoals echte topsporters zullen deze 21 jongeren zich voorbereiden om hun vaardigheden bij te schaven. Dat doen ze met de hulp van professionele coaches die hen zullen helpen om hun techniek zo goed mogelijk op punt te krijgen. Ze hebben slechts één ambitie voor ogen: uitmuntendheid.

Lijst van de 'Red Bears' 2020

Van de 21 jongeren die het Belgian Team vormen, hebben er vijf internationale ervaring. Ze hebben ons land immers al vertegenwoordigd tijdens WorldSkills Kazan in augustus 2019. Het gaat om Alexandre Stamatiadis in het beroep ‘kapper’, Harisson Reale en Pierre Schyns in ‘mechatronica’, Allan Deneuker in ‘houtbewerking’ en Antoine Maréchal in ‘automobieltechnologie’.

Het team zal deelnemen aan achttien beroepen. De wedstrijden van drie beroepen worden in team georganiseerd: inrichting van parken & tuinen, robotica en mechatronica.

 • Automobieltechnologie: MARÉCHAL Antoine, 22 jaar, 6542 LOBBES, student HELHa (Haute École Louvain en Hainaut)
 • Bakker: BURTON Simon, 24 jaar, 4990 LIERNEUX, werkt bij Dolci's in Luik
 • Bloemenkunst: CHAOUCHE Aymeric, 22 jaar, 2880 BORNEM, zelfstandig - Fehanor
 • Computerondersteund ontwerpen: PIROTTE Jérôme, 21 jaar, L-6930 MENDORF (Luxembourg), student Hénallux Seraing (Haute École de Namur-Liège-Luxembourg)
 • Houtbewerking: DE MEESTER Wouter, 22 jaar, 8000 BRUGGE, student Institut Saint-Luc Tournai
 • Inrichting parken & tuinen: MARTIN Thibault, 20 jaar, 4671 BLEGNY, en SERVAIS Valentin 20 jaar, 4845 JALHAY, beiden studenten IPEA La Reid
 • Kapper: STAMATIADIS Alexandre, 20 jaar, 4040 HERSTAL, student IFAPME Luik
 • Kok: HERMANS Guillaume, 20 jaar, 1020 LAEKEN, student Institut Émile Gryzon
 • Lassen: DELTOUR Kevin, 24 jaar, 1400 NIVELLES, werkt bij Newtube in Bernissart
 • Mechatronica: REALE Harisson, 21 jaar, 4860 PEPINSTER, student HELMo Gramme, en SCHYNS Pierre, 23 jaar, 4850 PLOMBIÈRES, student Hénallux Pierrard Virton (Haute École de Namur-Liège-Luxembourg)
 • Metselwerk: BOOGAERTS Maximilien, 20 jaar, 6440 FROIDCHAPELLE, student Don Bosco Tournai
 • Plafonnering/Pleisterwerk: KASCHINSKI David, 18 jaar, 4452 JUPRELLE, student CEFA Don Bosco Vottem
 • Robotica: HEYERES Louis, 19 jaar, 4630 SOUMAGNE en RAMI Youssef, 24 jaar, 4020 LUIK, beide studenten HELMo Saint-Laurent (Haute École Libre Mosane)
 • Schilderwerken & Decoratie: HAUSPIE Valerie, 19 jaar, 8890 MOORSLEDE, student VTI Roeselare
 • Schoonheidstherapie: DOS SANTOS FERREIRA Kelly, 22 jaar, 1440 BRAINE-LE-CHÂTEAU, student Efp
 • Schrijnwerk: DENEUKER Allan, 21 jaar, 4100 SERAING, student CEFA Don Bosco Luik
 • Steenbewerking: RONZULLO Mathéo, 18 jaar, 4570 MARCHIN, student IFAPME Mons-Borinage-Centre
 • Web Technology: DURIEUX Laura, 22 jaar, 1190 FOREST, student Haute École Albert Jacquard

Competenties en solidariteit

“Het is voor sommigen misschien een verrassing dat WorldSkills Belgium tijdens deze quarantaine aankondigt welk team aan EuroSkills Graz gaat deelnemen”, vertelt Éric Robert, voorzitter WorldSkills Belgium.We vinden het nu net het uitgelezen moment om over technische en technologische beroepen te praten. Die beroepen zijn alomtegenwoordig. Ze zijn cruciaal om onze economie terug op te starten. Om de bevoorrading aan cruciale grondstoffen te verzekeren, gaan Europa en België enkele sectoren herlokaliseren en de ontwikkeling van strategische infrastructuur en cruciale technologieën stimuleren. We zullen technische en technologische vaardigheden hard nodig hebben en WorldSkills Belgium is een belangrijke pijler in deze nieuwe aanpak”.
 “We hebben een team samengesteld. Ik wil het woord ‘team’ nog eens benadrukken omdat de huidige situatie ons toont dat het collectief belangrijker is dan het individu”, vertelt Louis Boutriau, voorziter van het technisch comité van de wedstrijden van WorldSkills Belgium en directeur van de sector bouw van Bruxelles Formation. De lockdown heeft ons verplicht om onze strategie opnieuw te bekijken maar het is ons gelukt. De recente gebeurtenissen hebben aangetoond dat het België en Europa van de toekomst meer dan ooit nood hebben aan bekwame en opgeleide jongeren. Daarom wil WorldSkills Belgium naar de toekomst kijken. We willen de aandacht voor technische beroepen vergroten, het aantal inschrijvingen verhogen, … We willen de huidige moeilijkheden overwinnen de waarden van teamgeest en solidariteit hoog in het vaandel dragen. Go! Go! Belgium”.

Perscontacten

Foto's

Hieronder vindt u alvast een foto van elke ‘Red Bear’, in afwachting van een professionele fotoshoot die gehouden zal worden als de omstandigheden het toelaten!

Over WorldSkills Belgium

WorldSkills Belgium is de Belgische organisatie voor de promotie van technische en technologische beroepen, met name via wedstrijden van hoog niveau die elk jaar in België georganiseerd worden, de zogenaamde Startech’s.

WorldSkills Belgium is de Belgische vertegenwoordiger van WorldSkills International (een wereldwijde organisatie met 83 lidstaten) en WorldSkills Europe (de Europese organisatie met 30 lidstaten).

Persbericht in PDF

PDF - 432 Kb

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over WorldSkills Belgium

WorldSkills Belgium is de Belgische organisatie voor de promotie van technische en technologische beroepen, met name via wedstrijden van hoog niveau die elk jaar in België georganiseerd worden, de zogenaamde Startech’s. 

WorldSkills Belgium is de Belgische vertegenwoordiger van WorldSkills International (een wereldwijde organisatie met 85 lidstaten) en WorldSkills Europe (de Europese organisatie met 31 lidstaten).